Snabb och säker leverans

Vi skickar paketet samma dag!

Intervju om skillnaden mellan inomhus- och utomhusodling

Vi intervjuade Anders om de största skillnaderna hos plantor som växer i solen kontra de som växer under LED-växtbelysning. Tillsammans arbetar vi för att hjälpa LED-växtlampor att bli mer vanliga eftersom effektiviteten äntligen har överskridit traditionell växtbelysning för inomhusklimat utan att solen är inblandad.

”Vilka är de största skillnaderna mellan att odla med LED-växtbelysning jämfört med att odla växter utomhus i solen?”

  • Den största skillnaden är att när du odlar med LED-tillväxtlampor så jobbar du med ett ljus som är särskilt utformat med rätt spektrum som växten behöver för att fotosyntera.
  • Det finns en skillnad mellan vissa LED-växtlampor eftersom vissa är gjorda för att ge en växt vad den behöver och andra typer har skapats för att återge solens spektrum; dessa solspektrumslampor har många nanometer (ljusvågor) som inte används av växten.
  • Detta är den största skillnaden mellan att odla ute och inne med LED-växtljus, eftersom växten absorberar mycket mer av ljuset när det är speciellt utformat för att möta dess behov.

”Så det betyder att resultaten vanligtvis är bättre med LED-växtlampor?”

  • Vanligtvis ja. Ljuset från solens intensitet är mycket högre, men du kan ge växten rätt spektrum, vilket innebär att den kommer att använda mer av den intensiteten än solens intensitet.

”Hur föreslår du att du väljer de bästa LED-växtlamporna, vilka faktorer är viktiga?”

  • Det är viktigt att fokusera på vilken växt du odlar och att uppfylla dess specifika behov. T ex. har sallat andra behov än t ex. tomater. Därför är det viktigt att se till att ljuset du använder är speciellt utformat för växten/grödan du odlar.

”Du som odlare, vad upplever du med Magnus LED-ljus?”

  • Den första upplevelsen jag hade med Magnus LED-ljus var att de förmodligen är det enda märket som har skapat och utvecklat växtbelysning för specifika växtsorter, men jag insåg snabbt att Magnus-ljusens specifika spektrum skapar en stadig tillväxt och en mycket bra blomning och detta pga. det långa röda i ljuset.

”Så varför ska du rekommendera att använda Magnus LED-tillväxtlampa, vilka är de största fördelarna?”

  • Eftersom Magnus LED-växtljus är det mest effektiva ljuset i branschen just nu, skapar det en effektivitet på 3,6 mikromol per sekund joule. Detta antal är högre än alla andra LED-lampor som finns på marknaden idag.
  • De vet hur man gör tillväxt mycket mer potent och med höga avkastningar när man producerar Magnus LED-tillväxtlampor.

”Påverkar olika ljusfärger på något sätt tillväxten?”

  • Växten absorberar vanligtvis blått och rött ljus för att skapa fotosyntes. Det blå ljuset ger korta internoder mellan stjälkarna. Rött ljus skapar större internoder mellan stjälkarna. Om du odlar med gult ljus absorberar växten inte mycket av det ljusgula eftersom det inte använder mycket av det för att skapa fotosyntes. Det gröna spektrumet av tillväxtljus reflekteras tillbaka från växten. Eftersom bladen är gröna reflekterar ljuset hela vägen ner till stjälkarna, vilket ger den all ljusintensitet den behöver. Kom bara ihåg att de inte använder mycket grönt för att producera fotosyntes.

”På vilket avstånd från LED-tillväxtljuset ska växten vara?”

  • Det beror på ljusets intensitet. Vanligtvis rekommenderar vi att du höjer den så att växten förbrukar 550 mikromol PPFD. När panelen är för nära växten kan inte växten absorbera allt ljus. Detta kan bränna växten och förstöra skörden, så vanligtvis rekommenderar vi att du har minst 60cm emellan.

Flere indlæg

Besøg superseeds.dk

Hurtig og sikker fragt